Terug
Gepubliceerd op 05/11/2021

Besluit  Gemeenteraad

do 28/10/2021 - 19:40

Gemeentelijk subsidiereglement biodiversiteit - wijziging reglement

Aanwezig: Chris Delneste, Voorzitter van de Raad
Francis Benoit, Burgemeester
Willem Vanwynsberghe, Johan Bossuyt, Annelies Vandenbussche, Jan Deprez, Schepenen
Bram Deloof, Voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst
Rik Bouckaert, Fanny Decock, Francis Watteeuw, Geert Veldeman, Jean-Paul Algoet, Hilde Vanhauwaert, Bert Deroo, Jeroen Dujardin, Marc Plets, Robbe Bleuzé, Carla Meyhui, Isabelle Vereecke, Els Verhagen, Bernard Marchau, raadsleden
Els Persyn, Algemeen Directeur
Verontschuldigd: Ann Dendauw Van Ooteghem, Eveline Van Haverbeke, raadsleden
Bevoegdheid en juridische grond

Artikel 162 van de grondwet.

Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikels 326 tot en met 341 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Feiten, context en argumentatie

In zitting van 16 maart 2017 keurde de gemeenteraad een nieuw subsidiereglement biodiversiteit goed ter vervanging van het gemeentelijk reglement voor de betoelaging van aanleg en/of onderhoud van kleine landschapselementen.

 

Dit reglement voorziet een eenmalige subsidie van 25 euro voor de aanleg van een straattegeltuintje (2.2.4. en 5.2.).

 

De gemeente kan een belangrijke rol spelen in het motiveren van de burgers om hun tuin ecologischer in te richten.

 

De Kuurnse adviesraad voor milieu en natuur adviseert om de subsidie voor de aanleg van geveltuinen af te schaffen, en te vervangen door een systeem waarbij de gemeente instaat voor het correct aanleggen van het plantvak, waarin de aanvrager dan – volgens de voorwaarden – voor de aanplant en het onderhoud zorgt.

 

De Kuurnse adviesraad voor milieu en natuur adviseert de voorgestelde wijzigingen omtrent de subsidie voor de aanleg van geveltuinen positief, mits alle verwijzingen naar de financiële compensatie uit het document worden verwijderd, teneinde geen misverstanden te laten ontstaan, en de bepaling dat het geveltuintje maximaal 1/3 van de gevelbreedte mag beslaan wordt geschrapt. Deze bepaling lijkt arbitrair, werd niet beargumenteerd, en kan leiden tot een vreemd straatbeeld.

 

Sinds het in voege treden van het subsidiereglement werden 4 aanvragen goedgekeurd met afwijking op de plantenlijst.

 

Geveltuinen fleuren niet alleen de voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Elk geveltuintje is een kleine ingreep op zich, maar met velen zijn ze een mooi gebaar en duurzaam signaal in onze gemeente.


Door het vervangen van de subsidie door logistieke ondersteuning mikt de gemeente op meer aanvragen en dus meer straattegeltuintjes in onze gemeente, voornamelijk in straten met weinig groen en in straten die worden heraangelegd.

 

Volgende aanpassingen (in vet) worden voorgesteld:

 

Artikel 1:

Binnen de perken van in het jaarlijks budget voorziene en goedgekeurde kredieten kan het College van Burgemeester en Schepenen een subsidie verlenen of zorgen voor logistieke ondersteuning voor de aanleg en het onderhoud van bepaalde kleine landschapselementen en kleine groenelementen in het stadlandschap. De betoelaagbare objecten moeten gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente Kuurne.


Artikel 2:

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

 

2.2.4. Straattegeltuintje

Onder "straattegeltuintje" wordt verstaan een aanplanting van groen op het openbaar domein op een gedeelte van de openbare weg, inclusief afboording, direct tegen de rooilijn, gelegen tegen een muur of een afsluiting van een private eigendom of een eigendom van een openbaar bestuur of openbare instelling.

 

De aanvrager dient eigenaar te zijn van de woning waar het tegeltuintje wordt aangelegd. Hij verbindt er zich toe dat, zodra het tegeltuintje niet meer onderhouden wordt, het voetpad op zijn kosten in zijn oorspronkelijke staat zal worden gebracht.

 

De aanleg van het tegeltuintje gebeurt door de aanvrager. Deze is eveneens verantwoordelijk voor alle schade die hij hierbij kan aanrichten aan ondergrondse nutsleidingen.

 

Inbreng door de gemeente:

De aanleg van het tegeltuintje gebeurt door de gemeente als volgt: uitbreken trottoirtegels, plaatsen afboorden en verwijderen van het afbraakmateriaal.

De gemeente is verantwoordelijk voor alle schade die hierbij kan aangericht worden aan ondergrondse nutsleidingen.

 

Bij de aanleg dient rekening gehouden te worden met de van toepassing zijnde verordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (Besluit dd. 29 april 1997 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (Belgisch Staatsblad van 07.05.1997; in artikel 3 van dit besluit is bepaald hoe groot de obstakelvrije loopweg voor voetgangersverkeer moet zijn).

 

De gemeente zal pas instaan voor de aanleg wanneer rekening kan worden gehouden met de van toepassing zijnde verordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (Besluit dd. 29 april 1997 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (Belgisch Staatsblad van 07.05.1997; in artikel 3 van dit besluit is bepaald hoe groot de obstakelvrije loopweg voor voetgangersverkeer moet zijn).

 

  • Als de weg voor voetgangersverkeer breder is dan 2.00 meter, dient steeds een minimale obstakelvrije loopweg van 1.50 meter breedte te worden gegarandeerd.
  • Als de weg voor voetgangersverkeer een breedte heeft tussen 1.50 meter en 2.00 meter, mag slechts 0.50 meter hiervan door obstakels worden ingenomen.
  • Wegen voor voetgangersverkeer met een breedte kleiner dan 1.50 meter mogen slechts aangelegd worden in straten met een rooilijnbreedte kleiner dan 9.00 meter.
  • Elke weg voor voetgangersverkeer heeft een geheel obstakelvrije loopweg van minstens 1.00 meter breed en een vrije hoogte van minstens 2.10 meter.

 

Rond de ingenomen tegels moet een kantsteen worden aangebracht opdat er achteraf geen aanpalende tegels zouden loskomen of verzakken.

 

Aanplantingen moeten gebeuren binnen een strook van max. 30 cm te rekenen vanuit de gevelmuur of plint of afsluiting. Het tegeltuintje mag max. 1/3 van de pandbreedte beslaan.

 

De gemeentelijke inbreng beperkt zich tot aanleg op het openbaar domein (concreet: woningen zonder voortuin).

 

Voorwaarden voor de aanvrager:

De aanvrager staat in voor de teelaarde, de aanplantingen, de gevelsteun en het onderhoud ervan.

 

De begroeiing dient beperkt tot het eigen gevelvlak, tenzij een andersluidend akkoord van de eigenaar van het naastliggend onroerend goed bij de aanvraag is gevoegd.

 

Klimplanten die moeten gesteund worden, wat het risico op beschadiging of afrukken verhoogt, die stekels of doornen hebben die voorbijgangers of spelende kinderen kunnen kwetsen, die overvloedige bessen en/of vruchten dragen die bij het afvallen het voetpad vuilmaken en slipgevaar veroorzaken, of giftige planten worden niet toegelaten in tegeltuintjes.

 

Ondersteuning van klimplanten worden uitgevoerd volgens de goede praktijk.

 

De aan te brengen planten komen voor in de vastgestelde lijst ‘alternatieven voor invasieven’ zijn vrij te kiezen maar mogen niet voorkomen op de zwarte of bewakingslijst van invasieve planten in België.

De planten moeten geschikt zijn voor de locatie in functie van zon-schaduw, droog-vochtig, windbestendig, omvang...

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is verboden.

 

 

Artikel 5 subsidiebedragen - ondersteuning:

5.1. Maximumbedrag

De subsidie of de som van meerdere toegekende subsidies (zowel aanplant als onderhoud) is beperkt tot een maximum van 500 euro per kalenderjaar per aanvrager of adres.

 

De logistieke ondersteuning door de gemeente bij de aanleg van een straattegeltuintje is eenmalig.

 

5.2. De bedragen of ondersteuning voor aanleg en onderhoud worden vastgesteld in onderstaande tabel:

OBJECT

Voorwaarden

Hoeveelheid

BEDRAG

Aanleg Straattegeltuintje (eenmalig)

eenmalig

project

25,00

 

 

 

Werken  door de gemeente:

- Maken plantvak  

- afwerking

- verwijdering puinafval

 


Artikel 6:

§1. De subsidieaanvragen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen.

De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager.  De aanvrager dient gerechtigd te zijn, schriftelijk of op erewoord, tot het verrichten van de aanleg of onderhoudswerken waarvoor de aanvraag wordt ingediend.

 

§2. De subsidie kan pas aangevraagd worden na uitvoering.

Het voorafgaandelijk inwinnen van advies of inlichtingen is aangewezen en kan gebeuren bij de dienst ruimtelijke omgeving, leefmilieu.

 

§3.Voor wat betreft de aanvraag voor de aanleg van een straattegeltuintje:

De gemeente voert de werken uit nadat de aanvraag gunstig werd geadviseerd door de dienst.

Aanvragen worden best tijdig ingediend zodat ook rekening gehouden kan worden met de planning van de dienst publieke ruimte voor uitvoering.

 

Bijlage 2:

 

Deze lijst is te raadplegen op http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=home.showFile&rep=file&fil=ALTERIAS_final_nl.pdf

https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/alterias_0.pdf

Verwijzingen

Besluit van de gemeenteraad van 16 maart 2017 houdende "Gemeentelijk reglement voor de betoelaging van aanleg en/of onderhoud van kleine landschapselementen - opheffen bestaand reglement;  Gemeentelijk subsidiereglement biodiversiteit - goedkeuring."

Financiële impact

In mindering: subsidie (25 euro per dossier).

Meer: inzet middelen (beperkt), afvalkosten en personeel (afhankelijk per dossier).

Adviezen en visum

Gunstig advies van de milieuraad van 8 september 2021.

Publieke stemming
Aanwezig: Chris Delneste, Francis Benoit, Willem Vanwynsberghe, Johan Bossuyt, Annelies Vandenbussche, Jan Deprez, Bram Deloof, Rik Bouckaert, Fanny Decock, Francis Watteeuw, Geert Veldeman, Jean-Paul Algoet, Hilde Vanhauwaert, Bert Deroo, Jeroen Dujardin, Marc Plets, Robbe Bleuzé, Carla Meyhui, Isabelle Vereecke, Els Verhagen, Bernard Marchau, Els Persyn
Voorstanders: Chris Delneste, Francis Benoit, Willem Vanwynsberghe, Johan Bossuyt, Annelies Vandenbussche, Jan Deprez, Bram Deloof, Rik Bouckaert, Fanny Decock, Francis Watteeuw, Geert Veldeman, Jean-Paul Algoet, Hilde Vanhauwaert, Bert Deroo, Jeroen Dujardin, Marc Plets, Robbe Bleuzé, Carla Meyhui, Isabelle Vereecke, Els Verhagen, Bernard Marchau
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1

Onderstaande wijzigingen aan het subsidiebesluit biodiversiteit van de gemeente Kuurne, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 maart 2017, worden goedgekeurd. De wijzigingen worden in het vet aangeduid:

 

Artikel 1:

Binnen de perken van in het jaarlijks budget voorziene en goedgekeurde kredieten kan het College van Burgemeester en Schepenen een subsidie verlenen of zorgen voor logistieke ondersteuning voor de aanleg en het onderhoud van bepaalde kleine landschapselementen en kleine groenelementen in het stadlandschap. De betoelaagbare objecten moeten gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente Kuurne.


Artikel 2:

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

 

2.2.4. Straattegeltuintje

Onder "straattegeltuintje" wordt verstaan een aanplanting van groen op het openbaar domein op een gedeelte van de openbare weg, inclusief afboording, direct tegen de rooilijn, gelegen tegen een muur of een afsluiting van een private eigendom of een eigendom van een openbaar bestuur of openbare instelling.

 

De aanvrager dient eigenaar te zijn van de woning waar het tegeltuintje wordt aangelegd. Hij verbindt er zich toe dat, zodra het tegeltuintje niet meer onderhouden wordt, het voetpad op zijn kosten in zijn oorspronkelijke staat zal worden gebracht.

 

De aanleg van het tegeltuintje gebeurt door de aanvrager. Deze is eveneens verantwoordelijk voor alle schade die hij hierbij kan aanrichten aan ondergrondse nutsleidingen.

 

Inbreng door de gemeente:

De aanleg van het tegeltuintje gebeurt door de gemeente als volgt: uitbreken trottoirtegels, plaatsen afboorden en verwijderen van het afbraakmateriaal.

De gemeente is verantwoordelijk voor alle schade die hierbij kan aangericht worden aan ondergrondse nutsleidingen.

 

Bij de aanleg dient rekening gehouden te worden met de van toepassing zijnde verordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (Besluit dd. 29 april 1997 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (Belgisch Staatsblad van 07.05.1997; in artikel 3 van dit besluit is bepaald hoe groot de obstakelvrije loopweg voor voetgangersverkeer moet zijn).

 

De gemeente zal pas instaan voor de aanleg wanneer rekening kan worden gehouden met de van toepassing zijnde verordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (Besluit dd. 29 april 1997 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (Belgisch Staatsblad van 07.05.1997; in artikel 3 van dit besluit is bepaald hoe groot de obstakelvrije loopweg voor voetgangersverkeer moet zijn).

 

  • Als de weg voor voetgangersverkeer breder is dan 2.00 meter, dient steeds een minimale obstakelvrije loopweg van 1.50 meter breedte te worden gegarandeerd.
  • Als de weg voor voetgangersverkeer een breedte heeft tussen 1.50 meter en 2.00 meter, mag slechts 0.50 meter hiervan door obstakels worden ingenomen.
  • Wegen voor voetgangersverkeer met een breedte kleiner dan 1.50 meter mogen slechts aangelegd worden in straten met een rooilijnbreedte kleiner dan 9.00 meter.
  • Elke weg voor voetgangersverkeer heeft een geheel obstakelvrije loopweg van minstens 1.00 meter breed en een vrije hoogte van minstens 2.10 meter.

 

Rond de ingenomen tegels moet een kantsteen worden aangebracht opdat er achteraf geen aanpalende tegels zouden loskomen of verzakken.

 

Aanplantingen moeten gebeuren binnen een strook van max. 30 cm te rekenen vanuit de gevelmuur of plint of afsluiting. Het tegeltuintje mag max. 1/3 van de pandbreedte beslaan.

 

De gemeentelijke inbreng beperkt zich tot aanleg op het openbaar domein (concreet: woningen zonder voortuin).

 

Voorwaarden voor de aanvrager:

De aanvrager staat in voor de teelaarde, de aanplantingen, de gevelsteun en het onderhoud ervan.

 

De begroeiing dient beperkt tot het eigen gevelvlak, tenzij een andersluidend akkoord van de eigenaar van het naastliggend onroerend goed bij de aanvraag is gevoegd.

 

Klimplanten die moeten gesteund worden, wat het risico op beschadiging of afrukken verhoogt, die stekels of doornen hebben die voorbijgangers of spelende kinderen kunnen kwetsen, die overvloedige bessen en/of vruchten dragen die bij het afvallen het voetpad vuilmaken en slipgevaar veroorzaken, of giftige planten worden niet toegelaten in tegeltuintjes.

 

Ondersteuning van klimplanten worden uitgevoerd volgens de goede praktijk.

 

De aan te brengen planten komen voor in de vastgestelde lijst ‘alternatieven voor invasieven’ zijn vrij te kiezen maar mogen niet voorkomen op de zwarte of bewakingslijst van invasieve planten in België.

De planten moeten geschikt zijn voor de locatie in functie van zon-schaduw, droog-vochtig, windbestendig, omvang...

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is verboden.

 

 

Artikel 5 subsidiebedragen - ondersteuning:

5.1. Maximumbedrag

De subsidie of de som van meerdere toegekende subsidies (zowel aanplant als onderhoud) is beperkt tot een maximum van 500 euro per kalenderjaar per aanvrager of adres.

 

De logistieke ondersteuning door de gemeente bij de aanleg van een straattegeltuintje is eenmalig.

 

5.2. De bedragen of ondersteuning voor aanleg en onderhoud worden vastgesteld in onderstaande tabel:

OBJECT

Voorwaarden

Hoeveelheid

BEDRAG

Aanleg Straattegeltuintje (eenmalig)

eenmalig

project

25,00

 

 

 

Werken  door de gemeente:

- Maken plantvak  

- afwerking

- verwijdering puinafval

 


Artikel 6:

§1. De subsidieaanvragen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen.

De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager.  De aanvrager dient gerechtigd te zijn, schriftelijk of op erewoord, tot het verrichten van de aanleg of onderhoudswerken waarvoor de aanvraag wordt ingediend.

 

§2. De subsidie kan pas aangevraagd worden na uitvoering.

Het voorafgaandelijk inwinnen van advies of inlichtingen is aangewezen en kan gebeuren bij de dienst ruimtelijke omgeving, leefmilieu.

 

§3.Voor wat betreft de aanvraag voor de aanleg van een straattegeltuintje:

De gemeente voert de werken uit nadat de aanvraag gunstig werd geadviseerd door de dienst.

Aanvragen worden best tijdig ingediend zodat ook rekening gehouden kan worden met de planning van de dienst publieke ruimte voor uitvoering.

 

Bijlage 2:

 

Deze lijst is te raadplegen op http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=home.showFile&rep=file&fil=ALTERIAS_final_nl.pdf

https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/alterias_0.pdf

 

Artikel 2

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht.