Terug Gemeenteraad

Thu 28/10/2021 - 19:40 Raadzaal

Goedkeuren notulen en zittingsverslag vorige gemeenteraad

Openbaar

A-punt

Wonen en omgeving

Ruimtelijke omgeving
  • Onderstaande wijzigingen aan het subsidiebesluit biodiversiteit van de gemeente Kuurne, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 maart 2017, worden goedgekeurd. De wijzigingen worden in het vet aangeduid:

     

    Artikel 1:

    Binnen de perken van in het jaarlijks budget voorziene en goedgekeurde kredieten kan het College van Burgemeester en Schepenen een subsidie verlenen of zorgen voor logistieke ondersteuning voor de aanleg en het onderhoud van bepaalde kleine landschapselementen en kleine groenelementen in het stadlandschap. De betoelaagbare objecten moeten gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente Kuurne.


    Artikel 2:

    Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

     

    2.2.4. Straattegeltuintje

    Onder "straattegeltuintje" wordt verstaan een aanplanting van groen op het openbaar domein op een gedeelte van de openbare weg, inclusief afboording, direct tegen de rooilijn, gelegen tegen een muur of een afsluiting van een private eigendom of een eigendom van een openbaar bestuur of openbare instelling.

     

    De aanvrager dient eigenaar te zijn van de woning waar het tegeltuintje wordt aangelegd. Hij verbindt er zich toe dat, zodra het tegeltuintje niet meer onderhouden wordt, het voetpad op zijn kosten in zijn oorspronkelijke staat zal worden gebracht.

     

    De aanleg van het tegeltuintje gebeurt door de aanvrager. Deze is eveneens verantwoordelijk voor alle schade die hij hierbij kan aanrichten aan ondergrondse nutsleidingen.

     

    Inbreng door de gemeente:

    De aanleg van het tegeltuintje gebeurt door de gemeente als volgt: uitbreken trottoirtegels, plaatsen afboorden en verwijderen van het afbraakmateriaal.

    De gemeente is verantwoordelijk voor alle schade die hierbij kan aangericht worden aan ondergrondse nutsleidingen.

     

    Bij de aanleg dient rekening gehouden te worden met de van toepassing zijnde verordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (Besluit dd. 29 april 1997 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (Belgisch Staatsblad van 07.05.1997; in artikel 3 van dit besluit is bepaald hoe groot de obstakelvrije loopweg voor voetgangersverkeer moet zijn).

     

    De gemeente zal pas instaan voor de aanleg wanneer rekening kan worden gehouden met de van toepassing zijnde verordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (Besluit dd. 29 april 1997 van de Vlaamse regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer (Belgisch Staatsblad van 07.05.1997; in artikel 3 van dit besluit is bepaald hoe groot de obstakelvrije loopweg voor voetgangersverkeer moet zijn).

     

    • Als de weg voor voetgangersverkeer breder is dan 2.00 meter, dient steeds een minimale obstakelvrije loopweg van 1.50 meter breedte te worden gegarandeerd.
    • Als de weg voor voetgangersverkeer een breedte heeft tussen 1.50 meter en 2.00 meter, mag slechts 0.50 meter hiervan door obstakels worden ingenomen.
    • Wegen voor voetgangersverkeer met een breedte kleiner dan 1.50 meter mogen slechts aangelegd worden in straten met een rooilijnbreedte kleiner dan 9.00 meter.
    • Elke weg voor voetgangersverkeer heeft een geheel obstakelvrije loopweg van minstens 1.00 meter breed en een vrije hoogte van minstens 2.10 meter.

     

    Rond de ingenomen tegels moet een kantsteen worden aangebracht opdat er achteraf geen aanpalende tegels zouden loskomen of verzakken.

     

    Aanplantingen moeten gebeuren binnen een strook van max. 30 cm te rekenen vanuit de gevelmuur of plint of afsluiting. Het tegeltuintje mag max. 1/3 van de pandbreedte beslaan.

     

    De gemeentelijke inbreng beperkt zich tot aanleg op het openbaar domein (concreet: woningen zonder voortuin).

     

    Voorwaarden voor de aanvrager:

    De aanvrager staat in voor de teelaarde, de aanplantingen, de gevelsteun en het onderhoud ervan.

     

    De begroeiing dient beperkt tot het eigen gevelvlak, tenzij een andersluidend akkoord van de eigenaar van het naastliggend onroerend goed bij de aanvraag is gevoegd.

     

    Klimplanten die moeten gesteund worden, wat het risico op beschadiging of afrukken verhoogt, die stekels of doornen hebben die voorbijgangers of spelende kinderen kunnen kwetsen, die overvloedige bessen en/of vruchten dragen die bij het afvallen het voetpad vuilmaken en slipgevaar veroorzaken, of giftige planten worden niet toegelaten in tegeltuintjes.

     

    Ondersteuning van klimplanten worden uitgevoerd volgens de goede praktijk.

     

    De aan te brengen planten komen voor in de vastgestelde lijst ‘alternatieven voor invasieven’ zijn vrij te kiezen maar mogen niet voorkomen op de zwarte of bewakingslijst van invasieve planten in België.

    De planten moeten geschikt zijn voor de locatie in functie van zon-schaduw, droog-vochtig, windbestendig, omvang...

    Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is verboden.

     

     

    Artikel 5 subsidiebedragen - ondersteuning:

    5.1. Maximumbedrag

    De subsidie of de som van meerdere toegekende subsidies (zowel aanplant als onderhoud) is beperkt tot een maximum van 500 euro per kalenderjaar per aanvrager of adres.

     

    De logistieke ondersteuning door de gemeente bij de aanleg van een straattegeltuintje is eenmalig.

     

    5.2. De bedragen of ondersteuning voor aanleg en onderhoud worden vastgesteld in onderstaande tabel:

    OBJECT

    Voorwaarden

    Hoeveelheid

    BEDRAG

    Aanleg Straattegeltuintje (eenmalig)

    eenmalig

    project

    25,00

     

     

     

    Werken  door de gemeente:

    - Maken plantvak  

    - afwerking

    - verwijdering puinafval

     


    Artikel 6:

    §1. De subsidieaanvragen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen.

    De subsidie wordt toegekend aan de aanvrager.  De aanvrager dient gerechtigd te zijn, schriftelijk of op erewoord, tot het verrichten van de aanleg of onderhoudswerken waarvoor de aanvraag wordt ingediend.

     

    §2. De subsidie kan pas aangevraagd worden na uitvoering.

    Het voorafgaandelijk inwinnen van advies of inlichtingen is aangewezen en kan gebeuren bij de dienst ruimtelijke omgeving, leefmilieu.

     

    §3.Voor wat betreft de aanvraag voor de aanleg van een straattegeltuintje:

    De gemeente voert de werken uit nadat de aanvraag gunstig werd geadviseerd door de dienst.

    Aanvragen worden best tijdig ingediend zodat ook rekening gehouden kan worden met de planning van de dienst publieke ruimte voor uitvoering.

     

    Bijlage 2:

     

    Deze lijst is te raadplegen op http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=home.showFile&rep=file&fil=ALTERIAS_final_nl.pdf

    https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/alterias_0.pdf

  • Met de gemeente Kuurne sluiten we aan bij het werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij dat wordt gevormd met de volgende gemeenten: Avelgem, Kuurne, Spiere-Helkijn en Zwevegem.

     

    De gemeente Kuurne gaat akkoord dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens zullen worden gehanteerd als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten in de Algemene Vergadering en dit volgens de verhouding 50/50. Dit voorstel van stemrechtenverdeling zal opgenomen worden in het aanvraagformulier.

  • De gemeenteraad keurt de overdracht om niet goed van een perceel bouwland, gelegen aan de Sint-Pietersstraat, en dienstdoende als wegenis en openbaar domein in de aldaar gelegen verkaveling.

Publieke ruimte

Onderwijs

Interne dienstverlening

Bestuurszaken
  • Naar aanleiding van het ontslag van schepen en gemeenteraadslid mevr. Ann Messelier met ingang van 1 oktober 2021 en de aanstelling van de heer Willem Vanwynsberghe als schepen met ingang van 1 oktober 2021 is het aangewezen een nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de Zefier cvba.

    De heer Jean-Paul Algoet, raadslid, wonende Beemdenlaan 5 te 8520 Kuurne, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Kuurne om deel te nemen aan de  buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de Zefier cvba met ingang van 1 oktober 2021.

  • Naar aanleiding van het ontslag van schepen en gemeenteraadslid mevr. Ann Messelier met ingang van 1 oktober 2021 en de aanstelling van dhr. Willem Vanwynsberghe als schepen met ingang van 1 oktober 2021 is het aangewezen een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden om deel te nemen aan de algemene en buitengewone algemene vergaderingen van V.V.S.G..

    De heer Willem Vanwynsberghe, schepen, wonende Weidenstraat 55 te 8520 Kuurne, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Kuurne om deel te nemen aan de  de algemene en buitengewone algemene vergaderingen van V.V.S.G. met ingang van 1 oktober 2021.

  • Naar aanleiding van het ontslag van schepen en gemeenteraadslid Ann Messelier met ingang van 1 oktober 2021 en de aanstelling van dhr. Willem Vanwynsberghe als schepen met ingang van 1 oktober 2021 is het aangewezen een nieuwe plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden om deel te nemen aan het bekkenbestuur van het Leiebekken.

    Dhr. Willem Vanwynsberghe, schepen, wonende Weidenstraat 55 te 8520 Kuurne, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Kuurne om deel te nemen aan het bekkenbestuur van het Leiebekken met ingang van 1 oktober 2021.

  • Naar aanleiding van het ontslag van schepen en gemeenteraadslid Ann Messelier met ingang van 1 oktober 2021 en de aanstelling van dhr. Willem Vanwynsberghe als schepen met ingang van 1 oktober 2021 is het aangewezen een nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden om deel te nemen aan de algemene en buitengewone algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen.

    Dhr. Willem Vanwynsberghe, schepen, wonende Weidenstraat 55 te 8520 Kuurne, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Kuurne om deel te nemen aan de algemene en buitengewone algemene vergaderingen van de Vereniging voor Openbaar Groen met ingang van 1 oktober 2021.

  • Loritano Wylin wordt aangeduid als vertegenwoordiger vanuit het gemeentebestuur volgens evenredigheid van de politieke partijen in het beheersorgaan van de plaatselijke openbare bibliotheek, ter vervanging van dhr. Ivan Sampers.


Publicaties

Bijkomende agenda