De voorzitter opent de zitting op 26/09/2024 om 19:35.
Enig artikel
De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 4 juli 2024 worden goedgekeurd.
Artikel 162 van de grondwet.
Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikels 326 tot en met 341 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012, meer bepaald de artikels 48 en 49.
In de kerkraad van Sint-Michiel (10 juni 2024), de kerkraad van Sint-Pieter (3 juni 2024) en de kerkraad van Sint-Katharina (13 juni 2024) werd telkens het budget 2025 van de kerkfabriek vastgelegd.
De gemeente Kuurne heeft de budgetten 2025 van de kerkfabrieken Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sint-Katharina samen met de adviezen van het bisdom tijdig ontvangen.
Het bisdom Brugge verleende gunstig advies op 15 juli 2024 betreffende het budget 2025 van de kerkfabrieken Sint-Pieter, Sint-Michiel en Sint-Katharina.
In het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Michiel is de exploitatietoelage vastgesteld op 47.518,35 euro (- 27.271,65 euro tegenover het MJP).
In het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Pieter is de exploitatietoelage vastgesteld op 42.571,73 euro (- 26.077,27 euro tegenover het MJP).
In het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Katharina is de exploitatietoelage vastgesteld op 57.532,01 euro, waarvan het gemeentelijk aandeel is bepaald op 13.353,18 euro (- 2.471,40 euro tegenover het MJP).
Budgetten 2025 van de kerkfabrieken Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sint-Katharina.
Adviezen van het bisdom Brugge van 15 juli 2024 betreffende het budget 2025 van de kerkfabriek Sint-Pieter, Sint-Katharina, Sint-Michiel.
Artikel 1
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het budget 2025 van:
Artikel 2
Afschrift van onderhavig besluit zal worden overgemaakt aan de provinciegouverneur, het centraal kerkbestuur, de kerkfabrieken van Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sint-Katharina, het bisdom, de stad Kortrijk en het gemeentebestuur Lendelede.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en verdere wijzigingen.
Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheercyclus van de gemeenten.
Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Sinds 2020 moet er een opvolgingsrapport opgemaakt worden voor de gemeenteraad/OCMW-raad. Met dit opvolgingsrapport kan de vooruitgang van de beleidsdoelstellingen opgevolgd worden. De verplichte opvolgingsrapportering versterkt de inhoudelijke controlefunctie van de gemeenteraad/OCMW-raad.
Het opvolgingsrapport MJP 2020-2025 KW1 t.e.m. KW2 2024 handelt over de eerste twee kwartalen van 2024. Het is een geconsolideerd rapport voor gemeente en OCMW.
Het opvolgingsrapport MJP 2020-2025 KW1 t.e.m. KW2 2024 werd opgemaakt door de financieel directeur en de stafmedewerker in samenspraak met het directieteam.
Het opvolgingsrapport MJP 2020-2025 KW1 t.e.m. KW2 2024 werd opgemaakt door de financieel directeur en de stafmedewerker in samenspraak met het directieteam.
Enig artikel
Het opvolgingsrapport MJP 2020-2025 KW1 t.e.m. KW2 2024 wordt vastgesteld door de gemeenteraad.
Artikel 162 van de grondwet.
Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikels 326 tot en met 341 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikels 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:
Artikel 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”
Op 5 maart 2024 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor groepswoningbouw op een perceel kadastraal gekend als Kuurne, 1ste afdeling, sectie B nummer 528 C (6 woningen). De aanvraag werd ingediend door de firma Bouw Francis Bostoen.
De aanvraag werd op 13 juni 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 19 juni 2024 tot 18 juli 2024.
Er werden tijdens het openbaar onderzoek 5 bezwaarschriften ingediend.
De zaak der wegen van de aanvraag bestaat uit het volgende:
Er wordt voorzien in een strook met voetpad aan de oostzijde van de projectzone dat aansluit op de openbare weg (Oreganostraat). De oppervlakte van deze zone is 90 m² zoals opgenomen in het rooilijnplan dat als bijlage toegevoegd wordt.
Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als “de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen” (art. 2, 12° Decreet Gemeentewegen).
Bij de aanvraag is een rooilijnplan met de over te dragen grond toegevoegd. Op dit plan is het toekomstige openbaar domein aangeduid. De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen.
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn is conform artikel 12, §2 van het gemeentewegendecreet geïntegreerd in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Het dossier bevat behalve het rooilijnplan ook een raming van de werken. De beschrijvende nota van het aan te leggen wandelpad omschrijft de materialisatie en de opbouw van dit wandelpad. Het rooilijnplan, raming en nota worden als bijlage toegevoegd.
Beoordeling van de elementen uit de bezwaarschriften die te maken hebben met de zaak der wegen.
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek:
Bezwaarschrift 1
Beoordeling
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
De aanleg van een voetpad draagt bij aan de opwaardering van het trage wegennet in de omgeving. De nieuwe aanleg voorziet een voldoende breed voetpad dat functioneel is voor de nieuwe groepswoningbouw alsook voor de woningen en functies in de ruimere omgeving van het project.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Het tracé van de wegenis, het bestek en de raming worden aan de gemeenteraad voorgelegd omdat dit niet bepaald is in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) (zie art. 4.2.17 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening).
Advies publieke ruimte
Vanuit de dienst publieke ruimte wordt een voorwaardelijk gunstig advies verleend. Als voorwaarde dient opgenomen te worden dat de bestaande bovengrondse nutsleiding in samenspraak met de nutsmaatschappij ondergronds dient gebracht te worden.
Conclusie
Het voorstel is in overeenstemming met de doelstellingen en principes vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Opname in het openbaar domein
De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de opname van de ruimte aangeduid op het rooilijnplan in het openbaar domein. Deze zone moet aangelegd zijn als volwaardig voetpad vooraleer de overdracht kan plaatsvinden. De bovengrondse nutsleidingen moeten in samenspraak met de nutsmaatschappij ondergronds gebracht worden.
Artikel 1
Het wegenistracé (rooilijnplan) in de groepswoningbouw op naam van de firma Bouw Francis Bostoen op de percelen kadastraal gelegen sectie B, nummer 528 C, wordt voorwaardelijk goedgekeurd, mits te voldoen aan de volgende voorwaarde:
Artikel 2
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de bouwheer.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht.
Artikel 162 van de grondwet.
Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Artikels 326 tot en met 341 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikels 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt:
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg. De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”
Artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen:
Artikel 3.
Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de
toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar
afgewogen.”
Op 18 april 2024 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het verkavelen van een perceel in 28 loten. De aanvraag werd ingediend door Woningbouw Paul Huyzentruyt. De verkaveling is gelegen in Kuurne, sectie C, nummers 169 H 7, 169 B 7 en 169 K 8.
Deze aanvraag werd op 14 mei 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 24 mei 2024 tot 22 juni 2024.
Er werden 2 bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek waarvan 1 betrekking heeft op het openbaar domein en het rooilijnplan.
Omschrijving van de aanvraag
Er wordt voorzien in nieuwe wegenis ten behoeve van de ontsluiting van de loten, alsook openbare parkeerplaatsen, groenzones en trage verbindingswegen zoals opgenomen in het rooilijnplan dat als bijlage toegevoegd wordt.
Het begrip rooilijn wordt gedefinieerd als “de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan. Als een rooilijnplan ontbreekt, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen” (art. 2, 12° Decreet Gemeentewegen).
Bij de aanvraag is een plan met de over te dragen grond toegevoegd. Op dit plan is het toekomstige openbaar domein aangeduid. De grenzen van dit openbaar domein zijn de rooilijnen.
Het verzoek tot aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de rooilijn is conform artikel 12, §2 van het gemeentewegendecreet geïntegreerd in een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens het decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Het dossier bevat een verklaring voor de kosteloze grondoverdracht en ontwerpen van het openbaar domein. Een bestek en raming ontbreken. Het bestek en de raming moeten nog ter goedkeuring voorgelegd worden.
Beoordeling bezwaarschriften
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de bezwaren die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Er wordt enkel ingegaan op de bezwaarschriften die te maken hebben met de zaak der wegen:
het gekozen wegenistracé een onaanvaardbare druk zal veroorzaken op Grasveld
de ligging van het tracé moet worden herbekeken, rekening houdend met het omliggende wegennet
De gemeenteraad is van oordeel dat de aanleg van het openbaar domein op deze locatie niet aangewezen is.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
De gemeenteraad oordeelt dat het huidige tracé onveilige verkeerssituaties zal creëren. Het huidige tracé sluit niet rechtstreeks aan op het bovenlokale wegennet waardoor de impact op de omliggende straten onaanvaardbaar hoog zal zijn.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
De aanleg van de voorgestelde wegenis zal zorgen voor een negatief effect op de toegankelijkheid en de verkeersveiligheid. Grasveld is te smal om de enige ontsluiting te zijn voor een dergelijke nieuwe verkaveling.
Advies Publieke Ruimte
Vanuit de dienst publieke ruimte wordt opgemerkt dat ter hoogte van de 3 private parkeerplaatsen in functie van de loten 9, 10 en 11, de wegenis best uitgebreid wordt met 1,5 m voor het lot 9. Hierdoor wordt het uitrijden uit de parkeerplaats, gekoppeld aan lot 11, mogelijk gemaakt.
Conclusie
Het voorstel is NIET in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Opname in het openbaar domein
De gemeenteraad weigert de opname van de ruimte aangeduid op het rooilijnplan in het openbaar domein.
Artikel 1
Het wegenistracé (rooilijnplan) in de verkaveling op naam van Woningbouw Paul Huyzentruyt op de percelen gelegen in Kuurne, sectie C, nummers 169 H 7, 169 B 7 en 169 K 8, wordt (gelet op de bovenstaande argumenten) geweigerd omwille van onaanvaardbare druk op Grasveld.
Artikel 2
Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de verkavelaar.
Artikel 3
Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Aan de nieuwe school Nest, werd er een mooie sporthal gebouwd met drie volleybalvelden. Deze sporthal wordt buiten de schooluren gebruikt door externe sportverenigingen, net zoals de bestaande sporthal op het Sportpark. Hierdoor is het noodzakelijk om een reglement inwendige orde op te stellen voor Sportnest. De gebruikers en het beheersorgaan sport wensen dat de reglementering voor zowel de bestaande sporthal als voor Sportnest zo gelijklopend mogelijk is. Er moet zo weinig mogelijk verschil zijn voor de gebruikers.
Advies sportraad/ beheersorgaan van 21 mei 2024.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorgestelde reglement inwendige orde Sportnest waarvan de tekst luidt als volgt:
Artikel 1. Algemeen
Het reglement van inwendige orde (hierna “het reglement”) heeft tot doel de goede exploitatie (met name de veiligheid, de orde, de zedelijkheid en de hygiëne) van de sportinrichting (in de meest ruime zin begrepen) (hierna ‘de inrichting’) te verzekeren.
Door het betreden van de inrichting aanvaarden de bezoekers het reglement, worden zij geacht het te kennen en verbinden zij zich ertoe zich ernaar te gedragen. Het reglement wordt aangeplakt op duidelijk zichtbare plaatsen in de inrichting.
Dit reglement treedt in werking op 1 oktober 2024.
Artikel 2. Openingsuren en toegangsprijzen
De openingsuren, de sluitingsdagen en het gebruiksrooster worden vastgesteld door de gemeente. De toegangsprijzen worden bepaald door het vigerende retributiereglement dat te raadplegen is op de website: www.kuurne.be/algemeen-retributiereglement.
Artikel 3. Toegang sportcomplex
De inrichting is enkel toegankelijk tijdens het overeengekomen gebruiksrooster. Iedere uitzondering op het gebruiksrooster moet aangevraagd worden bij het gemeentebestuur(sportdienst). Pas na goedkeuring van de aanvraag zal er toegang verleend worden aan de inrichting.
Het sportcomplex is enkel toegankelijk voor:
- gebruikers die de vastgestelde gebruiksvergoeding betalen gedurende de tijd waarvoor de vergoeding geldt.
- de zaalwachters en personen belast met een opdracht binnen de perken van hun bevoegdheid.
- er zijn geen plaatsen voorzien voor toeschouwers, bijgevolg kunnen de begeleiders van de gebruikers tijdens het gebruik van de inrichting niet in de inrichting blijven.
Het gemeentebestuur behoudt zich te allen tijde het recht voor om de inrichting geheel of gedeeltelijk te sluiten en de reservaties te annuleren voor zolang als nodig en zonder enig recht op schadevergoeding, in geval van:
- uitzonderlijke gebeurtenissen of schoolactiviteiten die betrekking hebben op het sluiten van de inrichting voor het publiek of die vereisen dat de inrichting ter beschikking wordt gesteld aan derden.
- werken, waaronder onder meer kan begrepen worden: herstellingswerken, aanpassingswerken, onderhoudswerken, technische werken, vernieuwingswerken,… die het geheel of gedeeltelijk sluiten van de inrichting vereisen.
Het gemeentebestuur kondigt deze gebeurtenissen en werken, indien mogelijk, tijdig aan. De gebruikers worden via mail verwittigd.
Het gemeentebestuur heeft het recht om elke persoon die een gevaar dreigt op te leveren voor de veiligheid en de gezondheid van de aanwezigen, de toegang tot de inrichting te verbieden. Zo kan onder meer de toegang worden geweigerd aan personen in staat van dronkenschap of enige andere vorm van intoxicatie, personen die de orde verstoren, personen die dit reglement niet naleven, personen in onzindelijke toestand, personen met niet geheelde wonden en personen lijdend aan besmettelijke kwalen.
Desgevallend kan het gemeentebestuur een medisch attest eisen waaruit blijkt dat de volksgezondheid niet in het gedrang komt.
Dieren worden niet in de inrichting toegelaten met uitzondering van hulphonden.
Artikel 4. Omkleden
De kleedkamers voor groepen mogen enkel gebruikt worden door groepen na voorafgaandelijke goedkeuring van het gemeentebestuur (sportdienst).
De kleedkamers voor groepen worden gebruikt voor de duur noodzakelijk voor het omkleden. De kleedkamers worden ten vroegste 20 minuten voor de aanvang van de activiteiten betreden.
De toegewezen kleedruimte en sanitair worden net gehouden en gebruiksklaar achtergelaten. De gebruikers zien erop toe dat alle kranen dicht zijn bij het verlaten van de kleedruimten.
De kleedruimten worden verlaten binnen de 20 minuten na het einde van de sportactiviteit.
De kleedruimten worden niet betreden met vuil schoeisel. Buitensporters zijn verplicht hun schoenen te ontdoen van vuil bij het betreden van het sportcomplex.
De toegangsbadge wordt opgehaald in de sportdienst na goedkeuring van het gebruik. Met de badge heb je toegang 30 minuten voor aanvang van het gebruik tot 30 minuten na afloop van het gebruik. Er zal ook toegang zijn tot de toegekende kleedkamer(s). Er wordt steeds een waarborg aangerekend per badge, de waarborg wordt terugbetaald bij het inleveren van de badge.
Het gemeentebestuur kan in geen enkel geval verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele diefstallen of schadegevallen van persoonlijke bezittingen. Het is sterk aanbevolen waardevolle voorwerpen thuis te laten.
Persoonlijke spullen kunnen worden opgeborgen in de lockers. De lockers worden dezelfde dag terug leeggemaakt. Indien dit niet gebeurt heeft het gemeentebestuur het recht om ze op de daaropvolgende dag te openen.
Artikel 5. Gebruik alle infrastructuur
Iedere gebruiker gedraagt zich op een wijze die de veiligheid, de orde, de zedelijkheid en de hygiëne bevordert. Ter zake moeten onder meer volgende verplichtingen gerespecteerd worden:
- De sportzaal wordt betreden met proper binnenschoeisel.
- De zaal mag alleen betreden worden met zaalsportschoenen die geen sporen nalaten.
- De zaal wordt pas betreden op het aanvangsuur.
- Men heeft respect voor het gebruikte sportmateriaal dat na het gebruik onbeschadigd en op de juiste plaats wordt teruggeplaatst, beschadigingen worden onmiddellijk gemeld aan het gemeentebestuur (sportdienst).
- Het gebruik van magnesium, krijt of soortgelijke stoffen is niet toegestaan.
- Het sportmateriaal, eigendom van andere verenigingen en/of de beheerder wordt niet gebruikt zonder toestemming van de eigenaar.
- De sportzaal wordt verlaten op het vastgelegde uur, zodat de volgende gebruiker tijdig over de accommodatie kan beschikken. Tekorten en/of beschadigingen worden steeds gemeld aan het gemeentebestuur (sportdienst).
- De zaal wordt gecontroleerd voor gebruik van derden en na gebruik is er controle en afsluit door het personeel.
- Gebruikers die de zaal als laatste verlaten zorgen ervoor dat alle materiaal is opgeruimd, doen alle lichten uit, scheidingswanden omhoog en zorgen dat alle buitendeuren gesloten zijn.
- Er geldt een verbod op alcoholische dranken.
- Er geldt een algemeen rookverbod.
- De temperatuur van de verwarming wordt uitsluitend door het personeel geregeld.
- De nodige zuinigheid wordt in acht genomen bij elektriciteits- en waterverbruik.
- Het (ver)plaatsen van toestellen gebeurt steeds met de nodige voorzichtigheid. Materiaal niet verslepen, altijd controleren of de wielen los staan (rem afzetten), materiaal zonder wielen opheffen en verplaatsen.
- Voorwerpen gevonden in de lokalen worden afgegeven aan de sportdienst.
- Niemand mag zich begeven in de technische ruimten, niet publieke bergingen en kelders behalve de aangestelde van het gemeentebestuur.
- Het is verboden met ballen te spelen in de kleedkamers, ballen zijn enkel toegelaten in de kleedkamer in een ballennet of sporttas.
- Alle uitgangen en nooduitgangen moeten altijd vrijgehouden worden.
- Het is verboden in de sportzaal en kleedkamers drank in drinkglazen (glas of plastiek) drankblikjes mee te nemen.
- Enkel water en sportdrank in plastiek of herbruikbare flessen zijn toegelaten. De lege flessen moeten worden opgeruimd en in de PMD-containers worden geworpen.
- Het is verboden in de sportzaal voedingswaren of kauwgum te gebruiken.
- Gebruikers zorgen ervoor dat er geen geluidshinder is voor de buurt, na 22u mag er geen muziek meer afgespeeld worden.
- Fietsen dienen gestald te worden op de daartoe voorziene plaatsen.
- Afval dient in de daarvoor voorziene afvalbakken gedeponeerd te worden.
- Het aanbrengen of uitdelen van enig materiaal (bijvoorbeeld affiches, reclame) in en rond de inrichting is niet toegestaan.
- Waren te koop aanbieden in en rond de inrichting is niet toegestaan, behoudens in geval van toestemming van het gemeentebestuur.
Artikel 6. Gezondheidsproblemen
Een gebruiker met eventuele gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld epilepsie, hartklachten, suikerziekte) wordt sterk aangeraden daarvan tenminste de begeleider op de hoogte brengen.
Artikel 7. Groepen
Elke groep moet, rekening houdende met de samenstelling van de groep, voldoende begeleiders hebben die gelast zijn met de bewaking en toezicht van de groep. De begeleider(s) van de groep dien(t)(en) onder meer toezicht te houden op de naleving van dit reglement door de groep.
De hoofdbegeleider van een groep is meerderjarig en gedurende de volledige activiteit aanwezig in de sportzaal.
Alle vergoedingen en kosten voor gebruik van de sportinfrastructuur door de niet-particuliere gebruiker (onder de vorm van verenigingen, clubs, scholen, groepen) die onbetaald blijven, worden gevorderd van de aanvrager/contactpersoon van de niet-particuliere gebruiker.
Voor sportclubs of verenigingen geldt dat de maatschappelijke zetel van de club of de vereniging niet kan worden gevestigd op het adres van de sportinfrastructuur geëxploiteerd door het gemeentebestuur.
Artikel 8. Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid
Schade toegebracht aan de inrichting en aan voorwerpen moet door degene die daarvoor aansprakelijk is, worden vergoed.
Het gemeentebestuur draagt geen verantwoordelijkheid voor de ontvreemding van en de beschadiging aan voorwerpen van gebruikers en bezoekers.
De gebruikers en hun begeleiders zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.
De gebruiker verbindt er zich toe alle nodige verzekeringen af te sluiten ter dekking van alle mogelijke gevolgen die zich voordoen naar aanleiding van de toegang tot en het gebruik van de sportaccommodatie.
Artikel 9. Instructies
Het personeel is belast met de uitvoering van het reglement. Alle instructies van het personeel moeten gevolgd worden.
Artikel 10. Sancties
Het niet naleven van onderhavig reglement of het overtreden van eender andere norm kan, onverminderd het recht op schadeloosstelling, aanleiding geven tot volgende sancties:
- de onmiddellijke verwijdering uit de inrichting;
- tijdelijke ontzegging van de toegang tot de inrichting;
- definitieve ontzegging van de toegang tot de inrichting.
Deze sancties kunnen toegepast worden op zowel individuele personen als op groepen. Deze beslissingen worden genomen door het gemeentebestuur. De beslissing tot tijdelijke of definitieve ontzegging wordt per aangetekend schrijven ter kennis gebracht aan de betrokkene(n).
Bij weerspannigheid kan de politie opgeroepen worden. In voorkomend geval (bijvoorbeeld diefstal, zedenfeiten, slagen en verwondingen, …) wordt de politie onverwijld op de hoogte gesteld van de feiten.
Artikel 2
Het reglement inwendige orde Sportnest treedt in werking op 1 oktober 2024.
Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het consultatiebureau van Kind en Gezin kreeg een aanmaning om een andere locatie te zoeken.
Het consultatiebureau, Kind en Welzijn Kuurne vzw, heeft nu zijn locatie op de eerste verdieping van VBS Sint-Pieter. Echter, daar is geen lift aanwezig. Ze moeten dus op zoek naar een gelijkvloerse locatie of een locatie met lift.
Op 7 juni 2023 werd een uitzonderingsregel door het Agentschap Opgroeien goedgekeurd. Er was een akkoord tot verlenging van de aanmaningstermijn tot naleving van de erkenningsvoorwaarden voor het consultatiebureau Kuurne. Deze werd verlengd tot 31 december 2024.
Er is een locatie gevonden die voor het Agentschap Opgroeien, op het eerste zicht, goed is mits een paar aanpassingen, namelijk het oude schoolgebouw Wijzer. De aanpassingen zijn niet onoverkomelijk. Het gaat vooral over toegankelijkheid (bel met camera), brandveiligheid (rookmelder, attest brandweer) en verwarming (thermostaat kunnen regelen van de ruimten apart). De organisatie zal de meeste opknapwerken voor haar rekening nemen.
In Wijzer zou het consultatiebureau van Kind en Gezin haar intrek nemen in het eerste deel van het gebouw, namelijk de bureaus, lerarenkamer, eetzaal en keuken. Het stuk naar de klassen wordt afgesloten.
Er is een overeenkomst opgemaakt naar analogie met die van andere permanente gebruikers van gemeentelijk patrimonium, o.a. Moed en Vlijt. De overeenkomst is toegevoegd in bijlage.
Samenwerkingsovereenkomst Kind en Welzijn Kuurne vzw in het kader van ingebruikname lokalen voormalig schoolgebouw Wijzer.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst, m.b.t. ingebruikname lokalen voormalig schoolgebouw Wijzer, tussen het gemeentebestuur Kuurne en Kind en Welzijn Kuurne vzw goed. De overeenkomst in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 2
De heer Chris Delneste, voorzitter van de raad, en mevrouw Els Persyn, algemeen directeur, worden gemachtigd om deze overeenkomst te tekenen.
Artikel 3
Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan mevrouw Marleen Coeman, voorzitter, en mevrouw Annick Desmet, secretaris, van Kind en Welzijn Kuurne vzw.
Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Hogeschool Vives West-Vlaanderen richt een Techniekacademie in waarbij elke gemeente de kans krijgt om in te stappen in dit project.
De organisatie van de Techniekacademie kadert binnen de uitvoering van de STEM-agenda, het vervolg op het STEM-actieplan. De STEM-agenda 2030 zet verder in op een hogere instroom in STEM-opleidingen en -loopbanen, op STEM-specialisten en op het algemeen versterken van STEM-competenties in de ruime maatschappij: de STEM-geletterdheid.
Via de Techniekacademie wordt via de leefwereld van de kinderen STEM-geletterdheid gestimuleerd.
Het STEM-traject editie 2025 omvat:
Een STEM-traject omvat 6 workshops van telkens 2 uur.
De gemeente betaalt een tussenkomst van 1.200 euro per STEM-traject. Aan één STEM-traject kunnen maximaal 20 kinderen deelnemen.
Er dient een samenwerkingsovereenkomst afgesloten te worden tussen Hogeschool Vives en het gemeentebestuur voor een bepaalde duur die loopt over het kalenderjaar 2025.
Samenwerkingsovereenkomst 2025 met Hogeschool VIVES voor organisatie van de Techniekacademie.
De uitgaven zijn voorzien in het MJP op de budgetcode GBB/0889-00/6150002/GEMEENTE/DOMLW/IP-GEEN (overige diensten en diverse leveringen) voor de jaren 2022-2025.
wetmatigheid en krediet OK. FD verleent positief visum.
Gunstig visum VSM/2024/055 van Jurgen Vanoverberghe van 20 augustus 2024
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Hogeschool Vives goed voor de organisatie van de Techniekacademie en voorziet maximum 4.800 euro (1.200 euro per STEM-traject) voor 2025 voor het inrichten van 2 groepen Junior Techniekacademie en 2 groepen Tiener Techniekacademie.
Artikel 2
Deze overeenkomst wordt afgesloten voor bepaalde duur en loopt over het kalenderjaar 2025. De overeenkomst wordt ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad, Chris Delneste, en de algemeen directeur, Els Persyn. De samenwerkingsovereenkomst in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 3
De uitgaven zijn voorzien in het meerjarenplan op de budgetcode GBB/0889-00/6150002/GEMEENTE/DOMLW/IP-GEEN (Overige diensten en diverse leveringen) voor de jaren 2022 t.e.m. 2025.
Artikel 162 van de grondwet.
Artikels 40 en 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Er dienen enkele aanpassingen te gebeuren aan de tarieven van sportactiviteiten:
Daarnaast zijn er enkele wijzigingen aan de tarieven voor het gemeentelijk onderwijs. De wijzigingen worden in het vet aangeduid.
Punt 30. Tarieven sportactiviteiten
1. Tarieven sportactiviteiten.
Activiteiten |
|
Sportkamp (prijs per dag) |
€ 90,00 € 18,00 |
Badminton voor volwassenen |
€ 35,00 |
Stay Fit |
€ 4,50 per les |
Schoolsportklassen |
€ 2,50 per dagdeel/per kind |
Schoolsportdag |
€ 10,00 |
Yoga/Pilates sportlessen voor volwassenen |
€ 6,00 per les |
ZWEMBAD |
|
Aquagym 1 beurt |
€ 6,00 |
Aquagym 5 beurten |
€ 25,00 |
Eendje, zeepaardje, pinguïn, zeehond |
€ 4,50 per les |
Waterschildpad, dolfijn, |
€ 6,00 per les |
Otter, haai |
€ 5,00 per les |
Orka per les |
€ 6,00 per les |
Zwemles voor volwassenen |
€ 7,00 per les |
Zwemschool 1x per week |
€ 90,00 |
Zwemschool 2x per week |
€ 150,00 |
Zwemschool 3x per week |
€ 200,00 |
Zwemschool start na herfstvakantie 1x per week |
€ 75,00 |
Zwemschool start na kerstvakantie 1x per week |
€ 60,00 |
Zwemschool start na krokusvakantie 1x per week |
€ 50,00 |
Voor de volgende lessen kan er niet per les, maar enkel voor een volledige reeks betaald worden: eendje, zeepaardje, pinguïn, zeehond, waterschildpad, dolfijn, otter, haai, zwemlessen voor volwassenen, sportlessen voor volwassenen stay fit, yoga.
Terugbetaling activiteiten georganiseerd door de sportdienst:
2. Tarieven Sportnest
Kuurne |
Niet-Kuurne |
|
Tarief per uur 1/3 Sportnest |
€ 10,40 |
€ 13,00 |
Tarief per uur 2/3 Sportnest |
€ 12,95 |
€ 16,20 |
Tarief per uur 3/3 Sportnest |
€ 15,90 |
€ 19,90 |
Tarief per uur 3/3 Sportnest + polyvalente ruimte |
€ 19,50 |
€ 24,40 |
Tarief vaste gebruiker per uur 1/3 Sportnest of polyvalente ruimte |
€ 5,20 |
€ 6,50 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 1/3 Sportnest of polyvalente ruimte |
€ 0,50 |
|
Tarief vaste gebruiker per uur 2/3 Sportnest |
€ 6,50 |
€ 8,10 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 2/3 Sportnest |
€ 0,65 |
|
Tarief vaste gebruiker per uur 3/3 Sportnest |
€ 7,95 |
€ 9,95 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 3/3 Sportnest |
€ 0,80 |
|
Tarief vaste gebruiker per uur 3/3 Sportnest en polyvalente ruimte |
€ 9,75 |
€ 12,20 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 3/3 Sportnest en polyvalente ruimte |
€ 1,00 |
|
Tarief kleedkamer/dag sportief gebruik |
€ 9,90 |
€ 12,40 |
Kostprijs badge bij verlies |
€ 25,00 |
€ 25,00 |
|
Annulatieregels:
Voor aanvang van de activiteit zal er bij tijdige annulering niet gefactureerd worden:
Tarief vaste gebruiker:
Vaste gebruikers moeten minstens 15 maal per jaar gebruik maken van de sportinfrastructuur.
Om in aanmerking te komen voor het tarief vaste gebruiker moeten de aanvragen tijdig ingediend worden (voor 1 mei).
Alles wat na deze datum wordt aangevraagd, kan niet meer genieten van het tarief voor vaste gebruikers.
Tarief vaste gebruiker jeugd Kuurne:
Om in aanmerking te komen voor het tarief vaste gebruiker jeugd in Kuurne moeten de aanvragen tijdig ingediend worden (voor 1 mei).
De sportvereniging kan enkel dit tarief toegekend krijgen als het een erkende Kuurnse vereniging is en de sportinfrastructuur wordt gebruikt door spelers die allemaal jonger zijn dan 18 jaar. Indien dit niet het geval is wordt het tarief vaste gebruiker toegekend.
Punt 43. Tarieven gemeentelijk onderwijs
|
Wijzer |
Pienter Nest |
Centrumschool |
Warme maaltijd |
€ 3,00 |
€ 3,00 |
€ 3,00 |
Soep |
€ 0,50 |
€ 0,50 |
€ 0,50 |
Middagtoezicht |
€ 2,40 |
€ 2,40 |
€ 2,40 |
Opvang per begonnen kwartier tot 18u Na 18u wordt een administratiekost van €7,50 per begonnen kwartier aangerekend |
€ 0,60 |
€ 0,60 |
€ 0,60 |
Fruitproject
|
€ 9,00 € 6,00 € 3,00 |
€ 9,00 € 6,00 € 3,00 |
€ 9,00 € 6,00 € 3,00 |
Tijdschriften |
Tegen kostprijs |
||
Turn T-shirt |
€ 0,00* |
€ 0,00* € 12,50 |
€ 12,50 |
Turnbroekje |
€ 12,50 |
€ 12,50 |
€ 12,50 |
* Voor het schooljaar 2023-2024 wordt de turn T-shirt van Wijzer en Pienter gratis aangeboden in functie van de nieuwe turnkledij die er komt.
Maximumfactuur
Het schoolbestuur kan een bijdrage vragen voor onderwijsgebonden kosten, gemaakt tijdens de normale aanwezigheid van de leerlingen, wanneer deze niet noodzakelijk zijn om een eindterm te realiseren of een ontwikkelingsdoel na te streven, maar tot doel hebben deze te verlevendigen. Deze bijdrage is gebaseerd op de maximumfactuur per leerjaar/kalenderjaar vastgelegd bij decreet:
Kleuter |
|
Per kleuterjaar |
€ 55,00 |
Lager |
|
Per leerjaar |
€ 105,00 |
Minder scherpe maximumfactuur(meerdaagse) |
€ 520,00 |
Besluit van de gemeenteraad van 12 december 2019 'Algemeen gemeentelijk retributiereglement - opheffen algemeen retributiereglement en vaststellen van een nieuw algemeen retributiereglement'.
Besluit van de gemeenteraad van 28 maart 2024 'Algemeen gemeentelijk retributiereglement - goedkeuren aanpassingen'.
Algemeen gemeentelijk retributiereglement, laatste wijziging 28 maart 2024.
Advies beheersorgaan sport.
Artikel 1
Onderstaande aanpassingen aan het algemeen retributiereglement, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 12 december 2019, en latere wijzigingen worden goedgekeurd:
De wijzigingen worden in het vet aangeduid.
Punt 30. Tarieven sportactiviteiten
1. Tarieven sportactiviteiten.
Activiteiten |
|
Sportkamp (prijs per dag) |
€ 90,00 € 18,00 |
Badminton voor volwassenen |
€ 35,00 |
Stay Fit |
€ 4,50 per les |
Schoolsportklassen |
€ 2,50 per dagdeel/per kind |
Schoolsportdag |
€ 10,00 |
Yoga/Pilates sportlessen voor volwassenen |
€ 6,00 per les |
ZWEMBAD |
|
Aquagym 1 beurt |
€ 6,00 |
Aquagym 5 beurten |
€ 25,00 |
Eendje, zeepaardje, pinguïn, zeehond |
€ 4,50 per les |
Waterschildpad, dolfijn, |
€ 6,00 per les |
Otter, haai |
€ 5,00 per les |
Orka per les |
€ 6,00 per les |
Zwemles voor volwassenen |
€ 7,00 per les |
Zwemschool 1x per week |
€ 90,00 |
Zwemschool 2x per week |
€ 150,00 |
Zwemschool 3x per week |
€ 200,00 |
Zwemschool start na herfstvakantie 1x per week |
€ 75,00 |
Zwemschool start na kerstvakantie 1x per week |
€ 60,00 |
Zwemschool start na krokusvakantie 1x per week |
€ 50,00 |
Voor de volgende lessen kan er niet per les, maar enkel voor een volledige reeks betaald worden: eendje, zeepaardje, pinguïn, zeehond, waterschildpad, dolfijn, otter, haai, zwemlessen voor volwassenen, sportlessen voor volwassenen stay fit, yoga.
Terugbetaling activiteiten georganiseerd door de sportdienst:
2. Tarieven Sportnest
Kuurne |
Niet-Kuurne |
|
Tarief per uur 1/3 Sportnest |
€ 10,40 |
€ 13,00 |
Tarief per uur 2/3 Sportnest |
€ 12,95 |
€ 16,20 |
Tarief per uur 3/3 Sportnest |
€ 15,90 |
€ 19,90 |
Tarief per uur 3/3 Sportnest + polyvalente ruimte |
€ 19,50 |
€ 24,40 |
Tarief vaste gebruiker per uur 1/3 Sportnest of polyvalente ruimte |
€ 5,20 |
€ 6,50 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 1/3 Sportnest of polyvalente ruimte |
€ 0,50 |
|
Tarief vaste gebruiker per uur 2/3 Sportnest |
€ 6,50 |
€ 8,10 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 2/3 Sportnest |
€ 0,65 |
|
Tarief vaste gebruiker per uur 3/3 Sportnest |
€ 7,95 |
€ 9,95 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 3/3 Sportnest |
€ 0,80 |
|
Tarief vaste gebruiker per uur 3/3 Sportnest en polyvalente ruimte |
€ 9,75 |
€ 12,20 |
Tarief vaste gebruiker jeugd per uur 3/3 Sportnest en polyvalente ruimte |
€ 1,00 |
|
Tarief kleedkamer/dag sportief gebruik |
€ 9,90 |
€ 12,40 |
Kostprijs badge bij verlies |
€ 25,00 |
€ 25,00 |
|
|
Annulatieregels:
Voor aanvang van de activiteit zal er bij tijdige annulering niet gefactureerd worden:
Tarief vaste gebruiker
Vaste gebruikers moeten minstens 15 maal per jaar gebruik maken van de sportinfrastructuur.
Om in aanmerking te komen voor het tarief vaste gebruiker moeten de aanvragen tijdig ingediend worden (voor 1 mei).
Alles wat na deze datum wordt aangevraagd, kan niet meer genieten van het tarief voor vaste gebruikers.
Tarief vaste gebruiker jeugd Kuurne:
Om in aanmerking te komen voor het tarief vaste gebruiker jeugd in Kuurne moeten de aanvragen tijdig ingediend worden (voor 1 mei).
De sportvereniging kan enkel dit tarief toegekend krijgen als het een erkende Kuurnse vereniging is en de sportinfrastructuur wordt gebruikt door spelers die allemaal jonger zijn dan 18 jaar. Indien dit niet het geval is wordt het tarief vaste gebruiker toegekend.
Punt 43. Tarieven gemeentelijk onderwijs
|
Wijzer |
Pienter Nest |
Centrumschool |
Warme maaltijd |
€ 3,00 |
€ 3,00 |
€ 3,00 |
Soep |
€ 0,50 |
€ 0,50 |
€ 0,50 |
Middagtoezicht |
€ 2,40 |
€ 2,40 |
€ 2,40 |
Opvang per begonnen kwartier tot 18u Na 18u wordt een administratiekost van €7,50 per begonnen kwartier aangerekend |
€ 0,60 |
€ 0,60 |
€ 0,60 |
Fruitproject
|
€ 9,00 € 6,00 € 3,00 |
€ 9,00 € 6,00 € 3,00 |
€ 9,00 € 6,00 € 3,00 |
Tijdschriften |
Tegen kostprijs |
||
Turn T-shirt |
€ 0,00* |
€ 0,00* € 12,50 |
€ 12,50 |
Turnbroekje |
€ 12,50 |
€ 12,50 |
€ 12,50 |
* Voor het schooljaar 2023-2024 wordt de turn T-shirt van Wijzer en Pienter gratis aangeboden in functie van de nieuwe turnkledij die er komt.
Maximumfactuur
Het schoolbestuur kan een bijdrage vragen voor onderwijsgebonden kosten, gemaakt tijdens de normale aanwezigheid van de leerlingen, wanneer deze niet noodzakelijk zijn om een eindterm te realiseren of een ontwikkelingsdoel na te streven, maar tot doel hebben deze te verlevendigen. Deze bijdrage is gebaseerd op de maximumfactuur per leerjaar/kalenderjaar vastgelegd bij decreet:
Kleuter |
|
Per kleuterjaar |
€ 55,00 |
Lager |
|
Per leerjaar |
€ 105,00 |
Minder scherpe maximumfactuur(meerdaagse) |
€ 520,00 |
Artikel 2
Deze aanpassingen aan het algemeen retributiereglement treden in werking op 1 oktober 2024.
Artikel 3
Deze beslissing wordt onderworpen aan het bestuurlijk toezicht.
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Artikel 387 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen - dit artikel maakt het mogelijk om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met andere lokale besturen.
Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016.
In het kader van het project SHIFT - digitale transformatie Zuid-West-Vlaanderen - werden de mogelijkheden onderzocht om samen te werken rond informatieveiligheid en gegevensbescherming. Er is nood aan een regionaal kader over hoe we omgaan met persoonsgegevens en andere data en hoe we dit technisch kunnen vertalen. Het delen van de veiligheidsstrategie kan winsten opleveren op lokaal niveau.
Binnen SHIFT wordt steeds gewerkt met een ‘coalition of the willing’. Voor deze samenwerkingsovereenkomst is er een samenwerking tussen volgende partners:
Volgende diensten worden aangeboden via deze overeenkomst:
Binnen stad Kortrijk zijn 2 CISO/DPO’s actief die samen de deelnemende besturen bedienen. Ons lokaal bestuur wenst gedurende twee halve dagen per week beroep te doen op een CISO/DPO. De CISO/DPO coördineert de informatieveiligheidscel (IVC). Binnen de IVC worden het informatieveiligheidsplan en de daarbij horende acties opgesteld.
Beslissing van de gemeenteraad van 19 januari 2023 houdende "Digitale transformatie regio Zuid-West-Vlaanderen - Samenwerkingsovereenkomst in het kader van 'Gemeente zonder gemeentehuis' - goedkeuring".
Samenwerkingsovereenkomst CISO/DPO.
De dienstverlening naar de deelnemende besturen wordt opgenomen door 2 medewerkers op A-niveau die op de payroll staan van stad Kortrijk. Voor deze samenwerking werd een bijkomende (regionale) CISO/DPO aangeworven op de payroll van de stad Kortrijk.
Alle kosten (exclusief de effectieve aanwervingskost) die hierbij komen kijken, worden doorgerekend naar de deelnemende besturen:
In het eerste kalenderjaar van de samenwerking neemt SHIFT 1/5 van de kost op.
De verdeelsleutel bedraagt bijgevolg:
Jaar 1 | Jaar 2 en volgende | |
Gemeente Deerlijk | 16% | 20% |
Stad Harelbeke | 24% | 30% |
Gemeente Kuurne | 16% | 20% |
Gemeente Lendelede | 8% | 10% |
Stad Menen | 16% | 20% |
SHIFT | 20% |
De gemiddelde kostprijs (incl. 5% overhead, excl. onkosten) van een halve dag wordt geraamd op 10.800 euro op jaarbasis.
Er is voldoende budget voorzien op budgetcode GBB/0119-00/6131002/GEMEENTE/ADG/IP-GEEN.
Wetmatigheid en krediet OK. FD verleent positief visum.
Gunstig visum VSM/2024/059 van Jurgen Vanoverberghe van 03 september 2024
Artikel 1
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst CISO/DPO. De overeenkomst in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 2
De voorzitter van de raad, Chris Delneste, en de algemeen directeur, Els Persyn, worden gemachtigd om deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Artikel 387 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen - dit artikel maakt het mogelijk om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met andere lokale besturen.
Bestuursdecreet van 7 december 2018 - Titel III Organisatorische bepalingen - Hoofdstuk 3 Werking - Afdeling 5 Beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten.
Kortrijk, Kuurne en Lendelede willen in het kader van het project SHIFT - digitale transformatie Zuid-West-Vlaanderen structureel samenwerken rond informatie- en archiefbeheer. Bedoeling hierbij is dat de krachten gebundeld worden om volgende doelstellingen te bereiken:
De partijen streven minimaal naar:
Stad Kortrijk biedt a rato van één dag per week ondersteuning aan op vlak van informatie- en archiefbeheer.
Kuurne en Lendelede kunnen hiervoor beroep doen op alle expertise die aanwezig is binnen het team informatie- en archiefbeheer van stad Kortrijk.
Overeenkomst tot structurele samenwerking op vlak van informatie- en archiefbeheer met stad Kortrijk en gemeente Lendelede.
De service wordt verrekend a rato van:
De facturatie gebeurt per kwartaal.
Tijdens de eerste 2 jaar van de samenwerking (van 1/11/2024 tot 31/10/2026) wordt de samenwerking deels vergoed via een subsidie van de provincie West-Vlaanderen voor een samenwerking op vlak van informatiebeheer tussen de lokale besturen Kuurne, Lendelede en Kortrijk. In deze periode worden enkel volgende kosten aangerekend:
Voor gemeente Kuurne: € 6.916,06 voor de hele projectperiode van twee jaar. Dit vertaalt zich concreet in 2 facturen die het lokaal bestuur Kortrijk opmaakt:
Algemene principes:
Artikel 1
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de overeenkomst tot structurele samenwerking op vlak van informatie- en archiefbeheer met stad Kortrijk en gemeente Lendelede. De overeenkomst in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 2
De voorzitter van de raad, Chris Delneste, en de algemeen directeur, Els Persyn, worden gemachtigd om deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Artikel 387 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen - dit artikel maakt het mogelijk om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met andere lokale besturen.
In zitting van 23 maart 2023 keurde de gemeenteraad de overeenkomst tot structurele samenwerking ICT tussen stad Kortrijk en gemeente Kuurne goed.
De uitvoering van die overeenkomst omvat enkele services die door stad Kortrijk worden aangeboden aan gemeente Kuurne, met inbegrip van mogelijke uitbreidingspakketten.
Er wordt voorgesteld om via een addendum het uitbreidingspakket "Hosting Server infrastructuur” toe te voegen onder de services.
Beslissing van de gemeenteraad van 23 maart 2023 houdende "ICT - goedkeuren overeenkomst tot structurele samenwerking met stad Kortrijk".
Addendum Hosting Server Infrastructuur bij de 'Overeenkomst tot structurele samenwerking ICT met stad Kortrijk.
De service wordt verrekend a rato van de prijs per virtuele server per maand.
De facturatie gebeurt per kwartaal.
Voor 2024 wordt de prijs per virtuele server vastgelegd op 55 euro per server.
De prijs wordt jaarlijks herbekeken.
Artikel 1
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan het addendum Hosting Server Infrastructuur bij de 'Overeenkomst tot structurele samenwerking ICT met stad Kortrijk', goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 maart 2023.
Artikel 2
Het addendum in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.
Artikel 3
De voorzitter van de raad, Chris Delneste, en de algemeen directeur, Els Persyn, worden gemachtigd om dit addendum te ondertekenen.
Artikel 162 van de grondwet.
Artikels 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen.
Algemene Politieverordening van de gemeente Kuurne vastgesteld door de gemeenteraad van 6 april 2009 en latere wijzigingen.
Sinds 2009 doet onze gemeente een beroep op het GAS-team van de stad Kortrijk voor de afhandeling van de dossiers die aanleiding kunnen geven tot een gemeentelijke administratieve sanctie. Hiertoe werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten in zitting van de gemeenteraad van 23 januari 2020. In zitting van 27 oktober 2022 keurde de gemeenteraad een addendum bij de samenwerkingsovereenkomst goed, waarbij de tarieven werden gewijzigd.
Jaarlijks bezorgt stad Kortrijk ons een jaarverslag van de vastgestelde GAS-inbreuken in de gemeente Kuurne.
In bijlage vinden jullie een overzicht van de cijfers omtrent de GAS-inbreuken voor Kuurne voor 2023. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen traditionele GAS-inbreuken en parkeerinbreuken.
Beslissing van de gemeenteraad van 23 januari 2020 houdende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met stad Kortrijk betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Beslissing van de gemeenteraad van 27 oktober 2017 houdende de goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst GAS.
Jaarverslag Gemeentelijke Administratieve Sancties Kuurne 2023.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt akte van het jaarverslag Gemeentelijke Administratieve Sancties voor Kuurne 2023.
Namens Gemeenteraad,
Veronique Vanhoutte
Adjunct-Algemeen Directeur
Chris Delneste
Voorzitter van de Raad