Terug
Gepubliceerd op 12/07/2024

Besluit  Gemeenteraad

do 04/07/2024 - 19:40

Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 - goedkeuring opheffing artikel 28

Aanwezig: Chris Delneste, Voorzitter van de Raad
Francis Benoit, Burgemeester
Willem Vanwynsberghe, Bram Deloof, Jan Deprez, Schepenen
Els Verhagen, Voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst
Rik Bouckaert, Johan Bossuyt, Jean-Paul Algoet, Hilde Vanhauwaert, Bert Deroo, Ann Dendauw Van Ooteghem, Jeroen Dujardin, Robbe Bleuzé, Carla Meyhui, Isabelle Vereecke, Bernard Marchau, Eveline Van Haverbeke, Severijn Werbrouck, Tom Leece, raadsleden
Els Persyn, Algemeen Directeur
Verontschuldigd: Annelies Vandenbussche, schepen
Francis Watteeuw, Marc Plets, raadsleden
Bevoegdheid en juridische grond

Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen.

Wet van 11 december 2023 tot wijziging van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, van de Nieuwe Gemeentewet en van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet (hierna genoemd 'de wijzigingswet'). 

Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. 

Feiten, context en argumentatie

Door de wijziging van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, die sedert 8 januari 2024 van kracht is, dienen we enkele wijzigingen door te voeren aan de bijzondere politieverordening.

Op basis van artikel 3, 3° van de GAS-wet kan een gemeente overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 sanctioneren met een gemeentelijke administratieve sanctie.

 

In zitting van 30 mei 2024 hechtte de gemeenteraad goedkeuring aan volgende wijzigingen aan de bijzondere politieverordening (BPV):

  • De sanctionerend ambtenaar was reeds bevoegd voor de inbreuken in de voetgangersgebieden (verkeersbord F103) en de zones met verboden toegang (verkeersbord C3). Door de gewijzigde GAS-wet zal de sanctionerend ambtenaar voortaan ook bevoegd zijn voor inbreuken op het inhaalverbod in fietszones (verkeersbord F111). 
  • De ANPR-camera wordt, op grond van artikel 2c van de wijzigingswet, niet langer als het enige en bovendien verplicht te gebruiken vaststellingsmiddel ingeschreven in de strijd tegen voormelde verkeersinbreuken. De mogelijkheid wordt voorzien om dergelijke inbreuken voortaan ook manueel vast te stellen. De verwijzing naar automatisch werkende toestellen wordt overal geschrapt. 
  • De naam van de bijzondere politieverordening wordt aldus, in overeenstemming met het gewijzigde artikel 3, 3° van de GAS-wet, als volgt gewijzigd: "Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111." De verwijzing naar automatisch werkende toestellen wordt geschrapt. 
  • Elke verwijzing naar de GAS-wet dient te worden aangevuld met een verwijzing naar de wijzigingswet van 11 december 2023.
  • Onder artikel 4 wordt de verwijzing naar de personeelsleden van de autonome gemeentebedrijven geschrapt. De PARKO-vaststellers vallen immers sinds juni 2019 onder de groep gemeentelijke ambtenaren, zoals vermeld in artikel 4, 2°. Daarnaast wordt in artikel 4 de identificatiewijze ingeval van vaststellingen zonder ANPR-camera beschreven. Ook de (beperkte) toegangsrechten van de gemeentelijke vaststellers tot het Rijksregister en het DIV en de bijzondere bewijswaarde die uitgaat van de vaststellingen van de hand van politionele vaststellers komen aan bod, conform de wijzigingen van de GAS-wet. 
  • Artikel 19, 2° van de wijzigingswet voorziet voortaan een maximale termijn van zes maanden (in plaats van een "redelijke termijn") voor sanctionerende ambtenaren om verweerschriften van burgers te beantwoorden. Deze termijn wordt aangevuld in artikel 33 van de BPV, met betrekking tot de procedure.
  • Artikel 37, met betrekking tot de inwerkingtreding van de BPV, wordt gewijzigd. 

 

Bijkomend wordt op vraag van het parket artikel 28, met betrekking tot de onrechtmatige inname van parkeervakken, voorzien voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap, opgeheven. Het parket heeft deze groep inbreuken immers uitdrukkelijk uitgesloten van de toepassing van de GAS-procedure en zal voortaan zelf de strafrechtelijke vervolging ervan instellen.  

Verwijzingen

Gemeenteraadsbeslissing van 20 september 2018 houdende 'Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen - goedkeuren aanpassing'.

Gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2024 houdende 'Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111 - goedkeuring wijzigingen'.

Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3, F103 en F111.

Publieke stemming
Aanwezig: Chris Delneste, Francis Benoit, Willem Vanwynsberghe, Bram Deloof, Jan Deprez, Els Verhagen, Rik Bouckaert, Johan Bossuyt, Jean-Paul Algoet, Hilde Vanhauwaert, Bert Deroo, Ann Dendauw Van Ooteghem, Jeroen Dujardin, Robbe Bleuzé, Carla Meyhui, Isabelle Vereecke, Bernard Marchau, Eveline Van Haverbeke, Severijn Werbrouck, Tom Leece, Els Persyn
Voorstanders: Chris Delneste, Francis Benoit, Willem Vanwynsberghe, Bram Deloof, Jan Deprez, Els Verhagen, Rik Bouckaert, Johan Bossuyt, Jean-Paul Algoet, Hilde Vanhauwaert, Bert Deroo, Ann Dendauw Van Ooteghem, Jeroen Dujardin, Robbe Bleuzé, Carla Meyhui, Isabelle Vereecke, Bernard Marchau, Eveline Van Haverbeke, Severijn Werbrouck, Tom Leece
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan volgende wijziging aan de bijzondere politieverordening, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 30 mei 2024: 

 

Artikel 28 wordt opgeheven:

Art. 28
Het is verboden een voertuig te parkeren op de parkeerplaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°c, van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg behalve voor de voertuigen gebruikt door personen met een handicap die in het bezit zijn van een speciale kaart zoals bedoeld in artikel 27.4.1 of 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit van 4 juli 2024.


Artikel 2
Deze beslissing wordt onderworpen aan het bestuurlijk toezicht.